torsdag 12 april 2007

Är den gröna miljön destruktiv????

Jag satte nästan kaffet i vrångstrupen i morse när jag läste att Stockholms moderata finansborgarråd Kristina Axén Olin vill förtäta och förhöja staden(bygga enorma höghus). Hon ansåg det "destruktivt att ha stora bryggor i bebyggelsen".

Har hon inget läst om vad människor behöver för att bevara sin hälsa? Har hon ingen historia om hur Stockholms parker en gång skapades? Har hon aldrig hört talas om varför sjukhusen fick så stora parker en gång i tiden? Har hon inte hängt med vad forskningen nu säger om den gröna miljöns betydelse för hälsan?

Sorgligt är det. Idag finns så mycket kunskap om människors behov av den gröna miljön, för 100 år sedan visste man det uppenbarligen intuitivt- men nu har forskningen också "bevisat" det. Lantbruksuniversitet i Alnarp borde bjuda in henne till ett studiebesök.

De människor som är mest beroende av sin närmiljö är barn och äldre, som vistas där hela dagarna. För människor med små inkomster och utan möjlighet till avkopplande semesterresor är också närmiljön extremt viktig. Om de gröna kilarna, skogspartierna och parkerna försvinner, så försvinner också en enkel men extremt viktig påverkansfaktor på människors möjlighet att koppla av, minska stresshormonerna och få andas lite frisk luft. Dessutom har det gröna en direkt påverkan på luften vi andas.

Och sen vill hon ha kluster av höghus på 40 våningar. Har hon aldrig hört talas om barns behov? Av hur social gemenskap skapas? Eller är det bara singlar i karriären mellan 30-40 år som ska befolka dessa hus?

Självklart kan man förtäta på många ställen, varje buske behöver inte bevaras. Nya hus ingjuter ofta nytt "blod" i gamla bostadsområden. Men det är tonen i hennes sätt att ge sin vision av hur hon vill att Stockholm ska se ut som ger mig obehagskänslor. Hon verkar totalt oförstående inför människors behov.

Jag kan också tipsa henne om att det blir dyrt för staden i längden också, människor som försämrar sin hälsa kostar pengar.

1 kommentar:

Kang sa...

Kan inte låta bli att le åt hennes sätt att uttrycka sig. Det är kanske för att det blir långt att gå mellan klädbutiken och skobutiken för henne. Själv bor hon väl ute i en grön och dyr förort?