måndag 25 januari 2010

Konkurrensmentaliteten har smittat av sig på det offentliga

Vi ska bli världens bästa dagis! Eller: Vi ska ha världens friskaste befolkning i vårt landsting om några år. Eller: Vi ska göra den här kommunen till den bästa....

Usch, usch, vad jag tycker illa om sånt! Varför ska man sikta på att bli bäst? ALLA kommuninvånare i HELA landet borde ha rätt till den "bästa" servicen. Men det betyder att målet inte ska vara att vara bättre än alla andra, utan få alla andra att bli lika bra som den som är bäst. "Endast det bästa är gott nog åt folket".

Men då måste man väl tävla??? Nej, tänk för att jag tror att idrottens tävlingsmani och marknadskrafternas konkurrensmentalitet är direkt skadligt för det som rör samhällets åtaganden. Och jag tror t.o.m att tävlingar/konkurrens är skadliga för människors hälsa. Att hela tiden uppmana till att bli bäst och vinna - det skapar oändligt många "förlorare". Fast de egentligen inte alls är några förlorare, men eftersom de jämför sig m ed den som vinner - så är de förlorare.

Hela samhället börjar präglas av att vinna och bli bäst på allt. Och i samma takt får vi fler och fler förlorare.

Jag vet att jag är udda som avskyr tävlingsmomentet i idrotten, men när nu t.o.m. kommuner börjar annonsera om att man ska bli "bäst" - då tror jag att den offentliga sektorn tagit över ett språk som ska stanna i idrottens värld. Därför att annars gör man skillnad på folk och folk. Och man spär på revirtänkandet och det provinsiella, som i sig kan skapa konflikter och ointresse/olust inför "de andra".

Sjävlklart ska man ha öppna jämförelser, så att viktig offenlig verksamhet kan jämföra sig med varandra och få inspiration till att bli bättre. Det jag vänder mig mot är att man låtit idrottens/marknadskrafternas vinnar- och vinstspråk smitta ner även den verksamhet som borde vara lika bra för alla. Om man ska fortsätta med språket "världens bästa kommun" - så accepterar man ju att andra kommuner är sämre. Och så vill jag inte ha den samhälleliga verksamheten.

Dessutom vill jag inte att hela tillvaron ska bli nedlusad av tävlingsmentalitet.

Jag vet att jag skrivit surrigt nu. Och jag vet att många inte begriper varför jag tycker så illa om tävlingar och vinstmentalitet. Men jag står fast vid att jag tror att det är mer skadligt för människans hälsa och samhällets solidaritet, än de "vinster" som finns.

4 kommentarer:

Åsa Holmstedter sa...

Instämmer. Det offentliga är smittad av New public management.Det är faktiskt stor skillnad mellan den offentliga verksamheten och det privata näringslivet. Det finns så mycket mer att ta hänsyn till. Måttstockar som används i det privata är inte tillämpbara inom det offentliga. Läser nu en spännande bok "Organisationsteori för offentlig sektor", av Tom Christensen mfl. Här kombineras statsvetenskap och företagsekonomi och vi får bättre insikt i varför man inte kan plagiera det privata näringslivet på den politiskt administrativa apparaten..och det skall vi vara glada för. Läs boken så förstår ni.

Marcus , Likvidvänster sa...

Även om det nu fanns måttstockar för att mäta allt inom den offentliga sektorn så är det inte troligt att vi medborgare skulle börja byta tex. kommuner, dagis, grundskola .

De flesta av oss är mer eller mindre vanemänniskor och vi är inte så lättrörliga och kommuner som skall bli bäst får nog finna sig i att även om de lyckas så får de inga lämmeltåg med nya invånare som vill flytta dit.

Jan Wiklund sa...

Åsa: Så glad jag blir när jag ser att någon i Sverige har upptäckt detta begrepp! Jag trodde jag var ensam! Vem är du? Ses vi inom Gemensam Välfärd?

Mer tips finns på norska For Velferdsstatens webbplats www.velferdsstaten.nu, under rubriken Offentlig styrning.

Margareta Persson sa...

Jag dyker nog upp på Gemensam välfärd någon gång. Annars är jag mest aktiv i vår nya förening inom socialdemokraterna i Sthlm: S-föreningen Bättre och Jämlik Hälsa.
Margareta