söndag 5 december 2010

Vill S ha regeringsmakten till varje pris?

Ja, det verkar så. Men vad är det för mening att lägga sig så nära moderaterna att man knappt ser någon skillnad? Mona Sahlins tal igår var en uppvisning i politisk anpassning av det grövre slaget. Jag förstår inte poängen med att vinna nästa val med en sådan politik. Då kan Borg lika gärna fortsätta.

Ett parti - alldeles särskilt det socialdemokratiska - måste bäras upp av tydliga visioner om ett bättre samhälle. Och det man tycker är viktigt ska man föra fram i samhällsdebatten, oavsett om det leder till makten eller inte. Det man ska sträva efter är väl att påverka opinionen, driva de frågor man tror på? Inte anpassa sig så mycket att man tappar själva poängen?

Mona Sahlin sa: "Vi vill att människor ska utbilda sig, arbeta hårt, sträva framåt och uppåt, göra karriär, starta företag, bygga hus och skapa nytt." Vill vi? Är det verkligen socialdemokratins vision för framtiden? Inte är den min i alla fall.
Jag skulle säga: "Vi vill att människor ska bilda sig, vara solidariska, miljömedvetna, leva i gemenskap och må bra."

Varför ska det hårda arbetet och en personlig karriär vara en vision? Varför är inte gemenskap och tid med varandra viktigare som vision? Och varför uttryckte hon sig som hon gjorde om att S inte bara kan vara ett parti för människor när det blir svårigheter i livet? S borde väl vara stolta över att de arbetslösa och de sjukskrivna i så hög grad valde S - däremot kan man fundera över varför så få av de förvärvsarbetande valde ett annat parti.

Partiet lyfte inte fram alla de problem som t.ex. nya anställningsformer skapar, man hade inte formulerat ett program för den nya arbetsmarknaden. Det kan man vara kritisk emot. Och man kan vara kritisk mot att partiet inte lyckades med den viktiga pedagogiken att vi alla mår bättre av ett solidariskt samhälle. Istället verkar man nu vilja anpassa sin politik med mer morötter till dem som för stunden har det bra. Så enkelspåriga är inte människor! Människor tänker längre än den egna plånboken för stunden. Människor vill ha framtidshopp om en bättre värld - inte bara nya köksluckor.

Socialdemokratins berättigande ligger i att värna solidaritet och jämlikhet och gemenskap - för alla världens folk. Och det kräver en helt annan politik än moderaternas. Om man nu inte lyckas få majoritet för det i nästa val, så ska man väl fortsätta driva de frågorna i alla fall? Man påverkar ju genom att driva sina frågor. Inte genom att överge dem. Maktinnehav för sin egen skull är förödande.

Dessutom verkar det finnas en total missuppfattning om att "sträva framåt, skapa nytt" per automatik måste handla om hårdare arbete, ökad materiell tillväxt och ökad produktion. Självklart vill människan sträva framåt och förbättra. Dagens värld innebär så stora utmaningar att vi måste använda utveckling och förbättringsförmåga till annat än bara ökad tillväxt. Vi måste bli bättre på att minska miljöförstöringen, vi måste bli bättre på att skapa gemenskap mellan människor, vi måste bli bättre på internationell solidaritet.

Och det är en allvarlig signal att de unga i dagens rika samhällen mår allt sämre psykiskt. Man kan verkligen fråga sig: Är det ökad tillväxt och hårdare arbete som är lösningen på det problemet? Nej!

Min framtidsdröm är grön och röd och liberal (inte att förväxla med folkpartiet.)Jag drömmer om en värld där marknadskrafterna inte föröder vår jord, där konsumtionssamhället inte tar kål på människors gemenskap, där de som har arbete inte arbetar halvt ihjäl sig och där solidaritet med varandra är viktigare än personlig karriär.

4 kommentarer:

Britta Sethson sa...

Jag är medlem i SAP fortfarande

Jag håller fullständigt med dig i detta

Anonym sa...

Thanks for some other informative blog. Where else could
I get that type of info written in such a perfect way?
I have a undertaking that I'm just now running on, and I have been on the glance out for such information.

my weblog - paläodiät

Anonym sa...

It's difficult to find educated people in this particular topic, but you seem like you know what you're
talking about! Thanks

Also visit my web site - Steinzeit-Diät Rezepte

Anonym sa...

I am really enjoying the theme/design of your website.
Do you ever run into any browser compatibility problems?
A couple of my blog readers have complained about my
site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
Do you have any recommendations to help fix this problem?


My web blog; Masseur