tisdag 11 augusti 2009

Lycka och hälsa förutsätter gemenskap

Att söka lyckan bland materiella ting är omöjligt, det ger bara små snabbt övergående kickar. Att nå hälsa bara genom att avstå från droger och äta sunt och röra sig mycket - det ger inte heller automtiskt hälsa.
Både hälsa och lycka förutsätter social gemenskap och på samhällsnivå ett ganska jämlikt samhälle där människor har inflytande över sin situation.

Den indiska Nobelpristagaren i litteratur, V.S Naipaul, beskriver välbärgade människor i Bombay som tidigare levde under fattiga förhållanden. Trots sina lyxiga lägenheter har de valt att flytta tillbaka till trånga och sjabbiga bostadsbaracker där de växte upp. Orsak: Hustun kunde inte stå ut med tystnaden i den dyrbart inredda lägenheten och insjuknade i depression.

Om det och mycket mycket annat finns att läsa i den spännande boken "Lyckoformeln -vad vetenskapen kan lära oss om lycka" av Stefan Klein.

Politiker som tror att vi får ett bättre samhälle bara för att tillväxten ökar har fel. Till detta ska jag återkomma! (härligt när man hittar forskning som belägger det man hela tiden trott....)

Inga kommentarer: