torsdag 8 oktober 2009

DN har fel - man kan gynnas personligen men säga nej till moderaterna ändå

Idag fick jag morgonkaffet i vrångstrupen. DN basunerar ut på första sidan: "Fler rödgröna väljare gillar Reinfeldts politik". Eftersom jag var en av dem som var tillfrågad i undersökningen kan jag klart konstatera att de dragit fel slutsatser.
Uppenbarligen har jag börjat gilla moderaternas politik bara för att jag personligen gynnats. Det är ju bullshit!

På frågan om jag gynnats personligen, svarade jag efter lång tvekan: Ja. Just nu har jag gynnats, men på lång sikt tror jag ju alla förlorar. Men just nu: Ja. Trots detta kan jag tänka längre än med min plånbok, har en hjärna och ett hjärta också. Jag tror hela samhället blir sämre om solidariten minskar och klyftorna ökar. Ingen fråga ställdes om man ändrat inställning om man gynnats personligen. Däremot fick man frågan om vad man röstade på förra gången - och vad man tänkte rösta på nu.
Detta redovisar DN ingenting om. Alltså - min slutsats- så har folk kunnat göra skillnad på vad som gynnar dem personligen och vad som de tror är bäst för landet.

Det vore ju fruktansvärt om all politik gick ut på att man röstar efter det som ger personlig vinning - även om socialdemokratin också förfaller åt den retoriken ibland. I så fall skulle vi få ett majoritetssamhälle som förtryckte minoriteten, som skulle kunna få det hur uselt som helst. Politik handlar inte bara om egennyttan utan också om samhällsnyttan, om ideologi och solidaritet.

Jag har haft mejlväxling med Henrik Brors som skrev DN-artikeln. Han tycker också rubriksättningen blev fel. Men han vidhåller att " det är ett steg i "positiv riktning" för regeringen om en väljare går från att i fjol ha ansett att regeringens politik missgynnade honom/henne till att nu anse att den gynnar väljaren personligen. För den som anser sig "gynnad" kan också börja "gilla". Därför är omsvängningen i opinionen intressant."

Kan och kan.... det är en vild tolkning som helt utesluter hjärta och hjärna och soliaritet och långsiktig samhällsnytta.

4 kommentarer:

Staffan Svärd sa...

Liksom du undrade jag en hel del över de slutsatser Brors tycker att han kan skriva stort om.
Din beskrivning stämmer helt in i vad jag tycker.
Gynnad men gillar inte alls dess konsekvenser. Jag jublar inte över att arbetslösa och sjuka drabbas av nedskärningar.
Högerpolitiken gynnar inte mig eftersom min medmänniska drabbas hårt av piska och minskad inkomst av sin försäkring.

Marcus , Likvidvänster sa...

Jag har också gynnats kortsiktigt sätt , men inte börjar jag rösta på hittepåalliansen för det.

Någon självaktning har man väll kvar trots ett par tusen extra i plånboken.

det var intressant att läsa detta blogginlägg för jag har undrat hur DN formulerade sin fråga.

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar