onsdag 7 oktober 2009

Borgerliga häxkonster ökar hälsoklyftan

De borgerligas förvanskning av språket; "nu ska vi ta bort utanförskapet" - samtidigt som man gjort allt man kan för att öka klyftan mellan majoritetsbefolkningen och de som har det sämre- kan man inte kalla det för häxkonster? Först låter man sig lura, det låter ju bra, häxbrygden kanske fungerar? Så kan man inte låta bli att titta in i stugan, smaka en droppe av häxbrygden...

Och vad händer?
De som redan har mycket får det ännu bättre, mums vad gott det smakade! Och de kan knalla ut hur häxans stuga större och starkare än de var när de klev in. Och de som redan tidigare hade ont om pengar eller var sjuka eller var på väg att förlora jobbet- där blev drycken besk och de krympte av den otäcka drycken och blev så små så små när de tog sig ut ur häxans hus.

Nu får det vara slut! Klyftorna i hälsa kommer att öka i raketfart med den vallgravspolitik som nu förs. Problemet är bara att "majoriteten" av befolkningen antagligen till en början tjänar på politiken. Och om man då ska rösta för att man vill gynna sig själv, så finns ju risken att man fortsätter att rösta borgerligt.

Men då blir man lurad! All forskning från hela världen visar nu att i länder med stora inkomstskillnader mellan människor, där minskar sammanhållningen och där ökar ohälsan. Folkhälsan i sin helhet blir alltså sämre i länder där man har stora klyftor.

Nu ökar klyftorna i Sverige. Men så behöver det inte vara! Oavsett om man har hög tillväxt eller låg eller ingen alls - så kan man dela på den kaka som finns på olika sätt. Och en sak är säker: Den som druckit av häxbrygden och känner sig tillfälligt berusad av lägre skatter t.ex.- den personen kan stå där i morgon utan jobb eller med en sjukdom som plötsligt innebär kraftiga inkomstförluster. Eller man kanske har barn som drabbas av att de inte får jobb? Eller man kanske har anhöriga som behöver MER skattepengar för att få den omsorg de behöver? Så när den första berusningen gått över kommer baksmällan - även för de flesta som först blev glada.

Nu måste vi stärka de personer som krympt av häxbrygden!Det kan man bara göra genom att inge framtidshopp. Den nuvarande politiken går faktiskt att förändra! Vi är faktiskt ganska många som tror på solidaritet, oavsett om vi som personer i förstone tjänar på det eller inte. I det långa loppet kommer vi alla att må bättre av solidaritet.

Inga kommentarer: