söndag 7 januari 2007

Civilpolisen och ungdomars hälsa

Inlägget från B-M som beskriver hur hennes dotter blev anfallen av civilpolisen på Centralen är ytterligare ett bevis för hur farligt man agerar. Det är naturligtvis farligt för tilltron till rättsväsendet, men det är också ett hot mot ungdomars hälsa. En grundläggande faktor för hälsa är tillit och trygghet, både på det personliga planet men också i samhället i stort. Alltmer forskning visar att ju starkare socialt kapital som finns i ett samhälle, desto bättre blir folkhälsan. Och socialt kapital skapas både av social tillhörighet, föreningsliv, kulturliv och att samhället är demokratiskt och begripligt.

Ungdomars psykiska hälsa blir allt sämre, vilket det finns många förklaringar och orsaker till. En sak är säker: Den blir inte bättre av att de tappar tilltron till att de lever i en demokratisk och rättvis stat.Samhället blir obegripligt om man inte vet vem som är polis, om man inte vet vad man gjort för fel, om polisen får utöva våld och trakassera utan anledning på ett sätt som andra människor skulle bli åtalade för.

Två av mina döttrar var med i Göteborg under EUmötet 2001- också de blev utsatta för brutalt polisöverfall, trots att de inte gjort någonting. Till slut fick de skadestånd. Men också de skakades i sina grundvalar, allt vad de trott på, om att vi lever i ett demokratiskt och rättvist samhälle, försvann i ett ögonblick.
Jag tror det behövs en kulturrevolution i poliskåren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dina barn verkar vara polismagneter (:

Margareta Persson sa...

Ja det verkar så. Och jag som önskat att de blivit poliser och revolutionerat kåren inifrån.