tisdag 16 januari 2007

Jo världen har nog förändrats...

Igår när jag skrivit min blogg om att det känns som "inget nytt under solen" när det gäller det mänskliga och politiska livet, så fick jag strax efter en kick. Jo! Det händer saker som verkligen är positiva när det gäller det mänskliga livet och synen på människor. Jag satte mig på tunnelbanan och såg en vanlig kille prata högt i sin mobiltelefon. Det var omöjligt att inte höra vad han sa. Han berättade för en kompis följande:

"Jo han, chefen alltså, stöter på mig. Vill ha med mig på utlandsresor och sånt. Men jag vet inte, han är ju min chef, så det känns inte så bra." Sen såg han sig själv i fönstret och utbrast flera gånger: "Men Guud vad jag ser ut, sov hos Kalle i natt, jag måste verkligen fräscha till mig". (han såg verkligen inte ofräsch ut).

Då blev jag GLAD (och lite fnissig eftersom hans utseendefixering var en kopia av hur tonårstjejer brukar prata). Tänk er en ung homosexuell kille på tunnelbanan som för 20-30 år sen öppet pratat på det sättet. Nej, det går inte ens att tänka.
Diskriminering är en viktig orsak till ohälsa, det framkommer alltmer. Det har tidigare varit gravt underskattat. Så i vissa avseenden behöver inte molnen genast komma när det blivit soluppgång, kanske vissa framgångar är kvar för att stanna?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sexuella trakasserier på jobbet är också en hälsofara, vilket denna kille verkade vara utsatt för. Så en riktig solskenshistoria var det kanske inte... Men jag håller med, det är skönt när normer förändras.

Albert Einsteins citat kanske snart är inaktuellt:
"Det är en skam att vi lever i en tid då det är lättare att spränga en atom än en norm"

Margareta Persson sa...

Självklart håller jag med! Det borde ju inte vara en solskenshistoria att någon blir sexuellt trakasserad på jobbet, ändå kunde jag inte låta bli att se det som en framgång att han kunde prata om det öppet.