onsdag 31 januari 2007

Moderaterna citerar Marx när det gäller sjukfrånvaron!


Jag tar mig för pannan. I Sydsvenskan den 29.1 citerar socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson det kommunistiska manifestet. "Till var och en efter hans behov. Av var och en efter förmåga". Det är ett vackert citat. Men den moderata ministern använder det nu i sin kamp för hårdare tag mot fusket. Hon säger också att "våra politiska motståndare brukar ibland utmåla regeringen som ett hot mot den generella välfärden. Men ingenting kan vara mera felaktigt. Hoten mot välfärden kommer främst från dem som missbrukar systemen".

"Till var och en efter hans behov." När i allsindar blev det en moderat princip? Har de svinhöga direktörslönerna med deras stora behov av njutning att göra? Har arbetslösa och förtidspensionerade personer så små behov av guldkant på tillvaron att det inte gör något att deras ersättningar är mycket låga? Eller har moderaterna lämnat marknadsekonomin och gått in för en solidarisk fördelningsmodell, som inte ens den mest rättrogna vänsterpartist idag skulle våga sig på?

"Av var och en efter förmåga" är också en fin utgångspunkt. Men då måste vi få ett arbetsliv som accepterar att vi människor ser ut som vi gör, en del med bristande psykiska förmågor, andra med fysiska brister som gör arbetsinsatsen till en bråkdel av vad den högpresterande (men kanske mindre kloka) personen gör. Den heliga tron på konkurrensen är direkt motsatsen till att var och en får bidra efter förmåga.

"Hoten mot välfärden kommer från dem som missbrukar systemen." Nej det tror jag inte alls. Hoten handlar om hur vi alla, hela samhället, agerar mot missbruk och hur solidariska vi vill vara med dem som har det sämre än vi själva. Om man gör som regeringen gör nu, stramar åt systemen, bara stöd åt "riktigt sjuka" (som ministern sa i ett tal i Umeå förra veckan) - då blir en massa sjuka lidande. De som inte kvalat in under beskrivningen "riktigt sjuka". Missbruk ska beivras, fusk är kriminellt - men inte handlar våra sjuktal om så mycket fusk!!! I så fall har vi en totalt inkompetent läkarkår, de har trots allt skrivit sjukintyg.

Nej det är skillnad på missbruk/fusk och på dåligt stöd vid sjukskrivningar. Jag tror också att människor blir sjukskrivna alldeles för länge, de får fel hjälp helt enkelt. Det skadar deras hälsa i längden och blir dyrt för samhället. Men det är ju inte fusk!!!

De nya moderaterna är inte nya alls. Marx kunde inte hjälpa till i det här fallet.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.