fredag 5 januari 2007

Kärlek och folkhälsa

Läste i Aftonbladet att krönikören Marie Hagberg vill att kärleken ska vara avdragsgill, eftersom det är hälsosamt att vara förälskad. Just förälskad vet jag inte om det är hälsosamt.... många dårskaper har väl skett då?! Men att kärlek är positivt för hälsan är nog självklart. Hon tycks dock ha fått en dålig kontakt med Folkhälsoinstitutet, hon ironiserar över att de inte tycks förstått de här sambanden utan hänvisar henne till att diskutera alkohol och narkotika istället.

Det är lätt att människor uppfattar hälsofrågor som just "tobak, alkohol, mat, droger,fysisk aktivitet, säker sex" och missar hur mycket de grundläggande villkoren betyder för människors hälsa. Och då handlar det om både sådant som klasskillnader och kärlek på det privata planet. Poängen med den nya folkhälsopolitiken har ju just varit att sätta fokus på de grundläggande villkoren, bestämningsfaktorerna, för hälsan och INTE bara prata om levnadsvanor. Nu kan man dock bli lite orolig över den nya regeringens signaler. Risken är att man tar bort intresset för det grundläggande och återigen låter folkhälsofrågor bli levnadsvaneupplysning. Och då når man aldrig framgång!

Om individens kärlek kan man inte besluta, men stor betydelse för hälsan har det. Inte tycker jag precis att det ska vara avdragsgillt att jaga en partner, men bra för hälsan är det! Mitt nya liv startade på en kontaktsajt, precis som flera av mina bästa vänner hittat nya livspartners på det sättet.

2 kommentarer:

Maria sa...

Sen kan kärlek se ut lite hur som helst, den behöver inte bara vara tvåsamhet. En stor hälsofara som jag ser är den tvåsamhetsnorm som gör att folk utanför tvåsamheter känner sig ensamma och misslyckade. Att höja upp statusen på nära vänskapsrelationer skulle i slutändan skapa lyckligare (och alltså mer välmående) människor.

Att förändra tvåsamhetsnormen kan mycket väl vara en politisk fråga då det borde finnas liknande lagstiftningar som sambolagstiftningen kring att vänner delar boende. En så kallad kombolagstiftning. Det skulle vara ett steg på vägen att upphöja andra sorters relationer än tvåsamheten.

Margareta Persson sa...

Absolut. Poängen i det här var att sätta fokus på annat än tobak och alkohol och andra livstilsfaktorer - kärlek, vänskap, nära sociala relationer har antagligen större betydelse för hälsan än det vi annars sätter fokus på.